Petang ni exercise dgn karipap pusing lagi. Memang letih buat kuih ni tapi kalau makan sedap je..budak-budak pun suka. Sementara tunggu berbuka posa ni, aku ambik kesempatan update resepi karipap pusing ni. Dah ada rakan yg bertanya macamne buat ni. aku kalau explain lisan ni memang x pandai. So sapa2 yg teringin sgt cuba bakat buat karipap ni, jom lets rock with my recipe... :)
Bahan Inti
1 kilo kentang (potong dadu dan rebus seketika, toskan)
1 tbs garam
5 tbs gula
3 tbs serbuk kari daging
*4 ulas bawang putih
*5 biji cili padi
*50gm udang kering
1 biji bawang holand (potong dadu)
2 tangkai daun sup (dihiris)
Minyak untuk menumis
Minyak untuk menumis
Cara-caranya
Tumbuk bahan yang bertanda * kemudian tumis ke dalam minyak yang panas bersama bawang besar dan daun sup.
Kemudian masukkan serbuk kari yang digaul dengan sedikit air, campurkan gula dan garam mengikut sukatan yg telah disediakan, kacau sehingga kari naik minyak.
Masukkan kentang yang telah direbus dan kacau sebati sehingga kering. Angkat dan sejukkan.
Bahan Doh Margerin:
400 gram tepung gandum
4 sudu besar margerin - cairkan
2 sudu besar lemak sayuran - cairkan
2 sudu besar lemak sayuran - cairkan
Bahan Doh Minyak:
600 gram tepung gandum
1/4 cawan minyak masak
1/2 cawan air sejuk (tambah sedikit lagi jika adunan masih keras)
secubit garam
Cara² Doh Margerin:
satukan margerin dan tepung gandum. gaul sebati dan kepal²kan kepada 12 bulatan sama besar. ketepikan.
Gambar doh marjerin
Cara² Doh Minyak:
satukan garam kedalam air sejuk, kacau sedikit hingga larut, masukkan kedalam aduanan tepung beserta minyak. uli hingga rata. bahagikan kepada 12 bahagian bulatan sama besar. ketepikan.
(pastikan doh minyak lebih besar drpd doh marjerin)
Gambar doh minyak
Cara-cara membuatnya
1. Gelek sedikit doh minyak dan letakkan doh margerin ditengah2...
2. Tutup doh margerin menggunakan doh minyak..tutup rapat2 dan bentukkan bebola semula.
3.Gelek leper doh yang siap dibungkus tadi seperti gambarajah.
4. Gulung doh yang siap digelek tadi.
5. Gelekkan doh yang telah digulung tersebut sekali lagi.
6. Gulungkan semula, kemudian potong setebal 1 cm setiap satu
7. Gelek adunan yang siap dipotong seperti dibawah...pastikan gelekan tidak terlalu tebal dan tidak terlalu nipis. Aku gelek bentuk melonjong sebab ingat mo buat karipap segitiga. Senang sikit..
8. Pastikan bahagian bawah doh yang digelek sebelah dalam ya.. letakkan sedikit inti dipermukaan. Inti yg aku buat ni x nampak dadu..masa rebus kentang tadi tetiba meera nangis meraung..ambik masa sikit kasi diam..x pasal2 kentang terlebih rebus. Tu yg xda shape dadu..kentang jadi lembik..jangan ikut aksi ini hihihi..
9. kelim seperti karipap biasa. Ni pula Karipap pusing bentuk segitiga. Saja nak create sikit, heee....
Sedia untuk menggoreng...goreng di atas api perlahan ye. Masak tu nanti memang mables..gerenti licin ngeeee
Selamat mencuba... :)
Saya dah try buat guna resepi ni,rapuh giler. Pastu time goreng dia terbukak tang pusingan tu. Knp ye
ReplyDeleteTang terbuka kt pusingan tu, make sure, masa nak role kt adunan tu (step 8), jangan terkoyak, gelek jangan terlalu nipis dan x terlalu tebal, n inti x yah full sgt. If x nak terbuka kat kelim (step 9), sapu air kt hujung adunan (ibarat nak gam kat hujung tu) sebelum kelim.
Delete