Hari ni tiba-tiba pula teringin berbuka puasa dengan nasi berlaukan sambal udang tomato...Kebetulan ada lagi baki udang yang atuk budak2 ni beli semalam. So apa lagi..terus rembat buat sambal...habis uuuu...sodap ba itu kata sorang anak buah tu hihi..
Jom kongsi resepi yang x seberapa ni..
Resepi Sambal Udang Tomato
Bahan-bahan
1/2 kilo udang basah (dibuang kulit dan ditumbuk kasar)
*2 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
* 10 tangkai cili kering (rendam dgn air panas. rebus pun boleh)
5 biji tomato - dipotong dadu (potongan saiz dadu besar)
2 tangkai lada besar merah - dihiris
1 ulas bawang besar - dihiris
minyak masak
1/4 cawan air asam jawa
1 tablespoon gula merah
garam secukup rasa
bahan perisa secukup rasa
Cara-cara
Kisar bahan2 yang bertanda * menggunakan blander
Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar tadi, kacau
masukkan gula merah, garam dan perisa . kacau sehingga naik minyak
Setelah itu, masukkan udang yg telah ditumbuk, gaul kemudian campurkan tomato, bawang besar dan lada besar.
apabila udang kelihatan empuk, masukkan air asam jawa. kacau sehingga sambal menjadi pekat.
Akhir sekali angkat. Sedia untuk dihidangkan....
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment