Assalammualaikum WBT...

Dalam hidup ini kita pasti ingin menjadi yang sempurna dalam segala aspek. Namun tidak semudah itu tanpa melalui pelbagai cabaran, ujian dan kekentalan semangat. Bahkan pasti ada kesilapan yang sering kita lakukan sebagai hambaNya biasa. Apapun jadikan kesilapan lalu sebagai pemangkin untuk memperbaiki diri menjadi lebih baik. Sesekali pandanglah ke belakang, di samping luaskan pandangan ke hadapan, yakini diri, usaha dan tawakal..In Shaa Allah menjadikan kita berjaya. Redha setiap ketentuanNya menjadikan kita sentiasa berlapang dada.

Diinspirasikan juga blog ini dengan koleksi2 petikan facebook dan blog yang lain dengan info yang bermanfaat sekadar untuk rujukan diri sendiri...

Monday, July 15, 2013

Rezeki di bulan Ramadhan al-mubarak

Alhamdulillah syukur kepada Allah...
Permintaan utk produk kuih cincin x putus2 sejak sebelum ramadhan lagi sebenarnya..tapi ramadhan kali ini permintaan di luar jangka. Permintaan bukan sekadar sekitar Sabah, tapi juga dari sarawak, semenanjung dan Brunei. X menang tangan keluarga menyiapkan tempahan customer maklum saja semua tugas menyiapkan dilakukan tanpa bantuan pekerja upahan. My parents bertindak sebagai peneraju utama...Istimewanya lagi rasa keenakan kuih cincin lain daripada yang lain. Mak aku masih mengekalkan ciri tradisional kuih cincin dari segi inti dan kulitnya. X mcm kuih cincin lain yg ada di pasaran. Selalu kuih cincin yg ada di pasaran memang agak crunchy tapi inti atau isi gula dalamnya lebih mengandungi campuran tepung dan kandungan gula nipah sgt kurang. Terasa hilang keasliannya. Tapi yang mak aku buat memang terbaek and mavles..bukan memuji dan bukan nak menemberang tapi itulah hakikatnya. Mak buat dgn penuh ikhlas...bukan mengharap untung semata2 tetapi kepuasan pelanggan itu yg penting. Buktinya..mak menggunakan gula nipah 90% sebagai inti atau isi dalam kuih cincin. Sebab itu kuih cincin mak dipanggil kuih cincin original. Kulit di luar pula sedikit modified utk menambahkan kerangupannya. Nak merangupkan tu pun ada rahsia sebenarnya. Guna tepung juga..ala bubuh tepung pulut dgn sedikit kapur makan je...x ada guna bahan plastik bagai, mcm sesetengah peniaga yg sanggup menggunakan bahan plastik utk merangupkan produk (bukan kuih cincin) mereka. Err..takut dgn bahan kimia mcm tu kan..kadang2 peniaga ni x fikirkan keselamatan pengguna. Ditakdirkan pengguna tu keracunan makanan kan niaya. My family tidak akan sesekali membuat kerja yg memudaratkan pengguna. Dijamin halal...bahan-bahan yg digunakan adalah bermutu dan terjamin kebersihannya tanpa bahan kimia yg memudaratkan...Satu lagi keistimewaannya, kuih cincin ni ringan je. Budak kecil pun boleh makan. Memang terbaek punya. Kata seorang kawan baru2 ni 'satu dalam Malaysia' huhu.. Tapi ini bukan rekaan semata2 tau..dan bukan tiruan semata2...Ini kuih cincin tulen..nak rasa boleh pm hehe

Al kisahnya oleh kerana kuih cincin my family ni selalu jadi pujaan saudara mara yg lain and bila nak tempah aje mesti dorang kata kat mak bapa dorang, 'kami x mau kuih cincin lain, kami mahukan kuih cincin bongsu..bongsu tu gelaran dorang utk bapa aku..so datanglah idea my father nak bubuh nama kuih cincin tu 'Kuih Cincin Bongsu'

Tararara..inilah hasilnya..kuih cincin warisan keluarga..aku kena belajar resepi ni..tu yg bapa aku request kat anak2...sayang kalau x dikekalkan warisan tradisi ni. Nanti generasi seterusnya x mengenal kuih tradisi nenek moyang mereka..

No comments:

Post a Comment