Assalammualaikum WBT...

Dalam hidup ini kita pasti ingin menjadi yang sempurna dalam segala aspek. Namun tidak semudah itu tanpa melalui pelbagai cabaran, ujian dan kekentalan semangat. Bahkan pasti ada kesilapan yang sering kita lakukan sebagai hambaNya biasa. Apapun jadikan kesilapan lalu sebagai pemangkin untuk memperbaiki diri menjadi lebih baik. Sesekali pandanglah ke belakang, di samping luaskan pandangan ke hadapan, yakini diri, usaha dan tawakal..In Shaa Allah menjadikan kita berjaya. Redha setiap ketentuanNya menjadikan kita sentiasa berlapang dada.

Diinspirasikan juga blog ini dengan koleksi2 petikan facebook dan blog yang lain dengan info yang bermanfaat sekadar untuk rujukan diri sendiri...

Thursday, July 18, 2013

Sambal Udang Tomato

Hari ni tiba-tiba pula teringin berbuka puasa dengan nasi berlaukan sambal udang tomato...Kebetulan ada lagi baki udang yang atuk budak2 ni beli semalam. So apa lagi..terus rembat buat sambal...habis uuuu...sodap ba itu kata sorang anak buah tu hihi..
Jom kongsi resepi yang x seberapa ni..

Resepi Sambal Udang Tomato



Bahan-bahan

1/2 kilo udang basah (dibuang kulit dan ditumbuk kasar)
*2 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
* 10 tangkai cili kering (rendam dgn air panas. rebus pun boleh)
5 biji tomato - dipotong dadu (potongan saiz dadu besar)
2 tangkai lada besar merah - dihiris
1 ulas bawang besar - dihiris
minyak masak
1/4 cawan air asam jawa
1 tablespoon gula merah
garam secukup rasa
bahan perisa secukup rasa

Cara-cara

Kisar bahan2 yang bertanda * menggunakan blander

Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar tadi, kacau 

masukkan gula merah, garam dan perisa . kacau sehingga naik minyak

Setelah itu, masukkan udang yg telah ditumbuk, gaul kemudian campurkan tomato, bawang besar dan  lada besar.

apabila udang kelihatan empuk, masukkan air asam jawa. kacau sehingga sambal menjadi pekat.

Akhir sekali angkat. Sedia untuk dihidangkan....

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment